miércoles, 16 de diciembre de 2009

Tancament de l’assignatura i Avaluació

Avaluació del blog
El blog ha estat per a mi un element d’autoregulació des de la reflexió, la interiorització dels continguts de l’assignatura i alhora, des de l’esforç per generar un feedback d’aquesta i presentar-la en aquest espai i des de la motivació que dóna el saber-te “llegit”, sens dubte m’ha ajudat a aprofundir molt més en els continguts de l’assignatura.
El blog és un mitjà de difusió pública i per tant, obliga a pensar molt allò que escrius, a més l’opinió pot ser contrastada i modificada. La tasca orientadora i d’assessorament té en el blog una eina de difusió molt vàlida tant en l’àmbit educatiu formal com el no formal i un altre factor a tenir present és el potencial de generar “xarxes”, com a professors/es i com a psicopedagogs/es, hem de ser capaços d’establir i generar coneixement en xarxa.
Altres aspectes positius que voldria ressaltar dels blogs:
-Ajuden a connectar els aprenentatges amb les experiències personals.
-Ajuden a organitzar els pensaments, a sintetitzar els aprenentatges i a construir el propi coneixement.
-Quan fas una nova aportació al blog, en veure com queda, pots veure també què s’ha de canviar per tal de millorar l’aportació i concretar el teu propi coneixement al respecte.
-T’empeny a l’esforç (motiva), perquè el que escrius altres ho podran llegir.
-Genera una sensació de “Comunitat d’aprenentatge” que s’estén fora de l’àmbit en què es treballa (publicació).
A nivell tècnic voldria destacar la facilitat d’ús, la modernitat, l’accessibilitat, l’adaptació estètica (estils), la interconnexió amb altres mitjans de comunicació i difusió com la imatge, vídeo, àudio, webs, telèfons mòbils (sms), etc.
Crec que donar-nos a conèixer aquesta eina ha estat un gran encert.
Sobre l'assignatura Interculturalitat i Educació:
Crec que al llarg de l’assignatura hem pogut aprofundir en el fet Intercultural des de l’anàlisi, reflexió, interiorització i creació (Debats, Treballs escrits, WebQuest i Blog), amb el “valor afegit” de la transversalitat que ha acompanyat el desenvolupament de l’assignatura en tots els seus continguts, metodologia i recursos.
Penso que s’hauria d’exportar la metodologia emprada en l’assignatura Interculturalitat a altres assignatures. Realitzar aquesta assignatura m’ha engrescat a utilitzar el Blog i les WebQuest com a eines de treball amb els alumnes d’ESO i també he entès de manera pràctica el valor de la transversalitat en els processos d’ensenyament – aprenentatge. La Interculturalitat va molt més enllà del concepte en sí (formem part d’un món intercultural) i, crec que es pot extrapolar a tots els processos d’ensenyament -aprenentatge, és a dir, la matemàtica, la llengua, la pintura, l’educació en valors, la tutoria, tot és “intercultural”, totes les matèries es relacionen de la mateixa manera que les cultures s’enriqueixen les unes de les altres. Un altre aspecte a destacar, i crec que també s’hauria “d’exportar” és el fet de la signatura conjunta “Eli, Antònia i Enric”, dóna coherència i, al meu entendre, forma part del rerefons de l’assignatura.
Aviat més!

sábado, 12 de diciembre de 2009

Avaluació de recursos per treballar la Interculturalitat en línia

El potencial educatiu que ofereixen les WebQuest va més enllà de la matèria en sí. Els objectius a assolir des de cada assignatura es relacionen amb els de les altres en una eficaç transversalitat que la mateixa estructura i dinàmica col•laborativa que genera la WebQuest, i que afavoreixen enormement el treball de molts objectius i competències interelacionades, la configuren com una eina idònia per a treballar tot tipus de continguts i garantir-ne l’eficàcia del procés en desenvolupar-les a partir de les recomanacions de Bernie Dodge. (Més informació a Internet:
http://webquest.org/index.php).
Concretament en la WebQuest analitzada, "Fem una revista Intercultural", que la podeu trobar a:
http://www.xtec.es/~nalart/Fem%20revista/index.htm tenim una idea magnífica per a desenvolupar amb els/les alumnes. L'anàlisi realitzat de la mateixa, ens fa pensar en possibles millores com ara en comptes de fer una revista, generar un blog. Si bé Núria Alart i Guasch, l'autora d'aquesta WebQuest, emfasitza en la importància de la reflexió a partir de l'anàlisi a base de treballar les diferents intel•ligències en cadascun dels processos proposats, també és cert, que potser seria millorable amb activitats que ofereixin més col•laboració i consens entre els participants i amb una avaluació que en comptes d'analitzar el resultat final, es centri una mica més en els processos, passa a passa, de manera que es puguin proveir ajuts per part del professorat configurant un procés d'ensenyament-aprenentatge en què la figura del/la mestre desenvolupi un rol més proper als alumnes al llarg de tot el procés allà on hi hagi una necessitat concreta.
Com a psicopedagogs/es, hem de ser capaços/es d’abastir necessitats educatives d’un ampli espectre, analitzar-les i orientar-les vers possibles solucions. En les WebQuests tenim una eina que ens pot permetre l’elaboració de materials que ajudin a donar resposta a aquestes necessitats ja que afavoreixen una metodologia sistèmica i sobretot transversal, amb l’atractiu afegit que tenen les noves tecnologies.
Des de l’assignatura Diagnòstic en educació, se’ns va insistir molt en analitzar el QUÈ, el COM i el QUAN de tots els processos d’ensenyament – aprenentatge. Crec que la metodologia i eines que se’ns han mostrat a l’assignatura Interculturalitat i Educació, es poden integrar molt bé dinàmiques d’acció concreta tenint present no únicament la diversitat cultural, sinó la individualitat de cadascun dels alumnes. La metodologia aplica l’aprenentatge significatiu; la construcció del coneixement a partir de situacions personals que deixen espai a la diversitat i la fan idònia, sobretot si tenim present que a les nostres aules i, a la societat en general, es fa necessari, cada cop més, incidir en la particularitat del individu/a i en el seu procés d’aprenentatge, des del consens i els esforços de tots/es; des del saber-se part integrant i útil del mateix procés d’aprenentatge.
Val a dir que el caràcter transversal implícit en la Interculturalitat del que ja s'ha parlat anteriorment és un tret fonamental que afavoreix no únicament un desenvolupament cognitiu dels seus continguts a aquest nivell, sinó també la fan idònia per a afavorir les interrelacions entre, les associacions de pares, famílies, i la societat en conjunt, ja que la tots/es esperem solucions a situacions que en l'actualitat i des de tots els àmbits socials, semblen adquirir un grau de complexitat bastant alt. Són moltes les veus que s’han pronunciat al respecte, però tal i com proposa Martiniello (1998) , "...els contactes cada vegada més freqüents entre civilitzacions propicien el cosmopolitisme global i no pas el conflicte generalitzat entre civilitzacions", en una crítica als raonaments del llibre de Samuel Huntington (1997) en què en parlar del “xoc entre civilitzacions”, ens presenta una confrontació pràcticament inevitable.
Aportar solucions encaminades a re-interpretar la realitat evitant els prejudicis marcats majoritàriament pel desconeixement, passa per l’anàlisi objectiu i la creació d’estratègies i eines apropiades que facilitin la tasca educativa des de la reflexió, el consens i l’adaptació permanent. Els educadors/es, mares i pares, i Institucions estem cridats també a la reflexió i a establir nous camins que esdevinguin resposta a aquestes necessitats, des de propostes actuals, obertes, participatives i crítiques. El psicopedagog/a pot orientar, posar en marxa estratègies que ajudin a adquirir compromisos envers aquestes necessitats educatives.

jueves, 3 de diciembre de 2009

4.- Avaluació de Recursos

Després de crear la WebQuest: "Migrem cap a la Interculturalitat", m'agradaria fer unes reflexions al respecte de caire pedagògic.
Ja sabeu que "Migrem cap a la Interculturalitat" té com a objectiu principal fomentar el treball entre els alumnes de tercer i quart d'ESO sobre problemes "autèntics", problemes que viuen al carrer, a les aules, als barris..., i a partir d'aquí que desenvolupin i reflexionin sobre una nova manera de veure les coses, d'entendre la realitat que els toca viure. El fet Intercultural no és una qüestió que es quedi delimitada a l'escola o als veïns. Senzillament la nostra societat ÉS intercultural i, en aquest sentit, s'ha volgut aprofundir a través de la WebQuest en les vivències particulars i de grup, en la necessitat de saber-nos importants i entendre als altres com a part imprescindible d'allò que som.
El format WebQuest ens ha facilitat molt el desenvolupament d'aquestes competències d'ordre superior. La estructura pensada per a respondre a un model d'aprenentatge centrat en l'alumnat afavoreix la implicació de tots/es els que participen, la construcció de coneixement en un procés d'ensenyament - aprenentatge significatiu que, a partir de l'acompanyament per part del professorat, provoca que els/les alumnes es "mullin", vulguin participar, doncs totes les aportacions són necessàries i l'opinió de tots/es serà el que configurarà els resultats a partir del debat i el consens.
Les WebQuest posen en marxa l'estructura per un aprenentatge cooperatiu i basat en competències, alhora que optimitzen moltíssim els temps de dedicació i la realització de les tasques d'aprenentatge, respectant els ritmes de cadascú/na, i als professors/es ens ajuda a posar en "marxa" la creativitat i a aprofundir també en els processos d'ensenyament-aprenentatge dels/les nostres alumnes, a entendre'ls a través de les seves reflexions, aportacions i a conèixer-los molt més des de l'observació i l'acompanyament.

sábado, 21 de noviembre de 2009

Nova versió de la WebQuest d'Interculturalitat

Hola de nou, després de rebre les vostres aportacions, hem retocat la WebQuest d'Interculturalitat, esperem que el nou format us agradi i us ajudi a aprofundir una mica més en aquest món tan interessant: el nostre món!

Si voleu accedri-hi des d'aquí, feu clic a la imatge i si el que voleu és guardar-vos l'enllaç: http://www.wix.com/MireiaMontsePere/WebQuest-la-Interculturalitat copieu-lo. Migrem cap a la Interculturalitat us ofereix una nova guia didàctica amb una temporització més acurada, que pretén orientar en la realització d'aquesta. Ja sabeu, esperem les vostres aportacions i suggerències i Gràcies a tots/es els que ja ens heu escrit!

viernes, 20 de noviembre de 2009

3.-WebQuest Interculturalitat


Un dels reptes que estem realitzant amb la Mireia i la Montse, és l'elaboració d'una WebQuest que preten oferir als alumnes de Tercer i Quart d'ESO una sèrie d'activitats per reflexionar entorn la Interculturalitat. L'hem posat el nom "Migrem cap a la Interculturalitat", i els objectius i les activitats proposades estan enfocades a la reflexió, i al debat, a créixer junts, a compartir i consensuar idees i respostes a un fenòmen molt interessant que tots i totes vivim avui: La Interculturalitat.
La metodologia que es segueix és molt interessant, pensa que el professor/a té el rol d'acompanyar, però ets tu qui haurà de fer tot el procés i descubrir noves idees, pensaments, etc, així com també seràs tu qui arribi a les conclusions. Volem que siguis TU el/la protagonista.
Si vols fer-li un cop d'ull fent clic a la imatge de dalt pots entrar-hi i, si t'animes, endavant! proposa al teu professor/a de realitzar-lo a la classe. Fins i tot descubriràs el "sabor" de la Interculturalitat. A l'apartat de contactes, podràs escriure'ns i fer-nos suggerències per a millorar-la o senzillament per a donar-nos la teva opinió. Esperem les teves aportacions.

lunes, 5 de octubre de 2009

2.Debat: Interculturalitat Concepte o Realitat?

Mentre reflexionava sobre les aportacions de companys/es a un debat obert de l'assignatura Interculturalitat i Educació, de cop em dóno compte que definim termes, els defensem com a tals i aportem el màxim de dades per fer que aquella definició, (mètode, procés..., o el que volguem), sigui tal i com la concebem. La veritat és que parlar "d'interculturalitat", davant termes com "multiculturalisme", i combinats amb el que estem vivint a les aules, al carrer, als barris... els últims anys, em fa pensar que estem davant d'una realitat. No és quelcom a definir, sinó a viure. De fet, tampoc crec que puguem canviar la manera de pensar dels altres, senzillament pensem. Tots/es, els nouvinguts/des i els d'aquí de "sempre" som peixos de la mateixa peixera. Vivim doncs, aquesta realitat!, disfrutem-la, aprenem, i si cal una mica més de dedicació (àmbit escolar), adaptem-nos que també la nostra experiència personal serà més valuosa. Val a dir que viure, disfrutar, etc, requereix participació, implicació... Cadascú, però, des del seu àmbit em de "créixer" en aquest sentit, els pol·lítics amb polítiques adequades, els educadors aprofundint en metodologies que apostin per l'atenció a la diversitat, la immersió, coeducació, inclusió..., els pares i mares des del si de les famílies vetllant per relacions obertes, respectuoses i acollidores, d'acord amb les noves realitats en què han de viure els fills/es i cadascú des de el seu dia a dia establint bones pràctiques socials amb tots/es els que ens envolten.

A reveure

Inici

Les espectatives en fer L'assignatura d'interculturalitat i educació, tenen molt a veure amb la realitat que ens trobem dia rere dia a les aules. Es fa necessari un coneixement més profund del context que, continuament canvia i es reconfigura en un marc intercultural, que s'enriqueix i alhora genera noves espectatives de convivència, entesa i consens.
Es fa necessari conèixer i comprendre la complexitat del concepte d'educació intercultural i quina ha estat la seva evolució; quins són els seus fonaments antropològics i socials, per tal de fer una interpretació adequada del fenòmen interculturalitat, analitzar-la des de la vessant política, i entendre-la des de la vessant educativa, és a dir, quina és la incidència, la impronta, el model que podem oferir com a educadors en aquesta nova realitat.